Што е EPK или електронски комплет за печат, и кому му е потребен?

ЕПК

Дали на музичарите им треба ЕПК?

Едноставно кажано, тоа е онлајн биографија или музичка веб-страница создадена специјално за музичари. Како и секоја биографија, EPK се лесен начин за луѓето кои сакаат да работат со вас да научат повеќе за вас и како да ве ангажираат. 

Како да го направите вашиот EPK?

Ако сакате да се претставите како професионален музичар, тоа е исто како да основате компанија. Добрата презентација е многу важна. EPK е дизајниран да привлече луѓе кои сакаат да работат со вас. Така, вашиот EPK треба да таргетира луѓе како што се агенти за резервации, издавачки куќи, простории, известувачи/медиуми, агенти за дистрибуција, промотори и други потенцијални деловни партнери. Кога го пишувате текстот за вашиот EPK, имајте ги на ум овие луѓе за подобро да ги фокусирате вашата содржина и тон.

Што треба да содржи EPK?

Прво и основно, ова е вашата биографија. Треба да содржи информации за тоа кој сте, кога сте ја започнале својата музичка кариера, за музичкото образование, информации за членовите на бендот, на пример, на кои инструменти свират и листа на вашата целосна дискографија.

Информации за контакт - Агентите не можат да ве резервираат ако не знаат како да дојдат до вас.

Информациите за тоа како и каде можат да ве контактираат или слушнат, исто така, треба да најдете овде.

Една исто така важна работа се фотографиите. Додајте професионални фотографии со висока резолуција од бендот во вашиот комплет за печатење. Направете ги вашите слики достапни за преземање за да им овозможите на вистинските луѓе лесно да ве најдат во толпата.

Кога станува збор за вашата музика, тоа е вашиот финален производ што го продавате. Додајте ја вашата целосна дискографија заедно со бесплатно преземање на вашите најдобри песни или синглови за да склучите договор и да ја закажете вашата следна свирка. Наведете ги сите важни детали како што се соработниците на песните, текстописците и инструменталистите на вашите плејлисти за подобро да ги водите во нивната работа и музичка соработка досега.

Споделете го вашиот EPK

Не го потрошивте сето тоа време создавајќи музичко видео или усовршувајќи го вашиот настап во живо само за да го задржите за себе. Додајте ги сите добри видеа на вашиот EPK за да им покажете на промотерите што можат да очекуваат од вас на свирка, концерт, настап.

Вклучете ги сите блогови, публикации и весници кои го пофалија вашиот бенд.

Помогнете им на агентите за резервации да ги задоволат вашите потреби на сцената со специфицирање технички барања како што се број на микрофон, порти, распоред на сцената и така натаму. Оваа листа треба да биде достапна за преземање за да им биде полесно на организаторите да направат сè во најдобар ред.

Ако сте резервирале настапи надвор од градот, помогнете им на агентите со објавување информации за потребите за патување/гости на вашата страница. Информации како што се колку членови на бендот ќе патуваат, колку хотелски соби се потребни и сите ограничувања во исхраната, на пример, кои треба да се земат предвид.

Во минатото, пакетите за печатење се испраќаа во физичка форма, на ЦД или на лента ако се сеќавате. Денес, EPK може да биде онлајн, во PDF формат, па дури и само во видеото. EPK е подобар ако е онлајн. Имате можност да комуницирате онлајн со содржината на аудио или видео.

EPK треба да биде динамичен. Така, можете лесно да додавате песни / MP3, фотографии, видеа, свирки и да ги ажурирате вашите активности на социјалните мрежи.

Не треба да ја насочувате вашата публика со вашиот текст, слики и информации, кои во овој случај не се ваши обожаватели, туку напротив:

  • Агенти за резервации
  • Организатори на настанот, фестивалот пред се
  • менаџери
  • Издавачки куќи
  • Музички блогови
  • Влијатели

Направете копче за следење на социјалните мрежи, форма за контакт, како и можност за оставање коментари под објавената работа.

Направете оригинален EPK за вашиот бенд

Ако мислите дека не можете сами и ви треба стручна помош, грешите, NioPage веб-билдерот може да ви помогне во тоа!

Електронскиот комплет за печат е задолжителен за секој уметник. Направете таков EPK што ќе ја разнесе целата конкуренција. Со шаблони и алатки прилагодени на вашата индустрија.

  • Дизајнирајте професионален еп за неколку минути.
  • Изберете образец погоден за мобилни телефони за EPC и направете го единствен со нашиот уредник за визуелен дизајн. Лесно додајте ги и преуредете ги вашите текстови и медиуми за да создадете модерен комплет за печат што можете гордо да го споделите со индустријата.

Раскажете ја приказната за вашиот бенд со помош на ЕПК

NioPage градител на веб-страници 

Флексибилните функции за уредување текст ви овозможуваат да ја додадете вашата биографија, да печатите рецензии и сè што ве прави одлични со само неколку кликања. Со помош на опции за влечење и пушти од Елеметор, можете лесно да ја уредувате вашата страница со интересна содржина. Истакнете ги вашите достигнувања во кариерата и покажете им на претставниците на индустријата дека вашиот талент е подготвен за сцената.

Кажете ја приказната за вашиот бенд со

Оставете коментар

Дојдете до врв