Дали подкастот треба да има своја веб-страница?

подкаст

8 причини зошто е добро да имате веб-страница за подкаст

Доколку имате сопствен подкаст, добро ви е познато дека поентата не е само да имате добра содржина и да ве слушаат само вашите пријатели, туку и да допрете до поширока публика. Веб-страницата е алатка која ќе ви помогне во тоа.

Креирањето на подкаст бара многу време и напор, би било штета ако содржината е добра ако не допре до својата публика. Успешниот подкаст има своја цел, зборува за одредена тема и отвора дискусии, шири знаење и интерес.

Еве 8 причини зошто е добро да имате веб-локација за емисии на подкаст:

Бидете достапни за пошироката публика

1. Не секој го слуша подкастот преку истиот медиум и затоа е важно да имате веб-страница и публиката да може полесно да ве најде доколку сака да ја следи вашата работа. Исто така е полесно да се сподели URL-то за подкастот ако е на веб-локацијата.

Поврзете се со вашата публика на подкаст

2. Поврзете се со вашата публика – дајте им можност да дознаат повеќе за вас, преставете се преку веб-страницата. Водете ги на темите за кои разговарате. Оставете простор на вашата страница за да комуницирате со слушателите.

Како да изградите бренд со подкаст

3. Дизајнирајте го вашиот визуелен идентитет – ако правите подкаст, јасно е дека публиката не треба да знае како изгледате. Доколку имате веб-страница, можете да дизајнирате дигитален идентитет, да изберете бои и лого што ќе ве следи и ќе бидете препознатливи по него.

Оптимизација за подкастери

4. Подобрете ја вашата оптимизација преку веб-локацијата – ако ставите описи на теми за дискусија во емисиите, транскрипти од самите емисии на веб-страницата, можете многу побрзо да се појавите во пребарувачот на нов потенцијален слушател.

Како да заработите пари со подкаст

5. Исто така, зошто да имате подкаст и да работите толку напорно ако не можете да го заработите. Поставете копче за донација на вашата веб-локација или ако веќе имате изграден бренд, можете да продавате производи поврзани со вашиот подкаст преку вашата веб-страница.

Задржете ја вашата публика

6. Дајте им на слушателите причина да се претплатат на вашиот подкаст, да допрете до вашата публика и да ја известите преку е-пошта за новости, да го објавите вашиот подкаст, да ја промовирате вашата програма.

Бонусниот материјал помага да се задржи ангажираната публика на подкаст 

7. Можете исто така да им понудите на слушателите кои ве следат преку веб-страницата некој бонус материјал кој би бил достапен само за лојалните слушатели на вашата програма.

Подкаст аналитика

8. Конечно, преку веб-страницата можете сами да ја следите аналитиката, кој ве слуша и кога, евентуално да поработите на некои недостатоци и да ги исправите.

Резиме:

Како заклучок, веб-локацијата е многу важна за секој бренд, а сега треба да видите зошто е толку важна за подкасти и подкастери. Можете да го однесете вашиот подкаст на следното ниво кога ќе креирате веб-локација за него.  

 

Не сте сигурни од каде да започнете? Направете веб-страница бесплатно на NioPage

Дали веќе имате подкаст?
И нема веб-страница?

Дојдете до врв